Proefdiervrije Budgetcosmetica | Budgetstijl

proefdiervrij01-7773084   Kortgeleden heb ik het besluit genomen om geen cosmeticaproducten meer te kopen die waarschijnlijk getest zijn op dieren (zowel het eindproduct als de ingrediënten). Sinds ik van het bestaan afweet van dierproeven ben ik daar op tegen, maar echt bewust cosmetica kopen deed ik nog niet. Ik had bijvoorbeeld geen idee of basic merken als Dove en Nivea proefdiervrij waren. Niet dus. Of een merk proefdiervrij is of niet heeft gelukkig niet veel te maken met hoeveel een product kost. Er zijn duurdere merken die wel testen (bijvoorbeeld Estée Lauder) en duurdere merken die niet testen (bijvoorbeeld Zarqa). Er zijn goedkopere merken die wel testen (zoals Axe) en goedkopere merken die niet testen (zoals de spotgoedkope make-up van Max, verkrijgbaar bij Action).   Daarom wou ik graag een lijst samenstellen met budgetproducten die proefdiervrij zijn. Er zijn natuurlijk websites als www.proefdiervrij.nl en www.peta.com. Wat ik heb gemerkt is dat er veel merken zijn waarvan het onduidelijk is of zo op dieren testen. Volgens de Nederlandse wet mogen cosmeticaproducten sinds 1997 niet meer worden getest op dieren. Sinds 2004 is dit in heel Europa het geval. Tot 2009 gold dit alleen op de eindproducten, maar nu ook op de ingrediënten. Er zijn echter nog genoeg producenten die hun producten en/of hun ingrediënten dan elders laten testen. Nederlandse huismerken zouden eigenlijk allemaal proefdiervrij moeten zijn. Ze staan echter niet allemaal op de lijst van proefdiervrij.nl. Heel verwarrend! Hoe zit het bijvoorbeeld met het huismerk van C1000 of Lidl? Voor nu heb ik alle budgetmerken die in de Cosmeticagids van proefdiervrij.nl, peta.com, leapingbunny.org, staan overgenomen. Voor merken die niet in dergelijke lijsten vermeld staan, heb ik gezocht of ze een duidelijk statement hebben uitgegeven over hun eigen gebruik van proefdieren. Deze lijst is nog niet compleet en wil ik heel graag uitbreiden! Onderaan is te zien welke merken ik nog wil benaderen voor een verklaring. Informatie, bronnen en suggesties en kennis over Belgische merken zijn altijd welkom!   Vanaf 2013 is het trouwens de bedoeling dat de EU een wet invoert die ervoor moet zorgen dat er geen enkel cosmetisch product meer in de schappen staat dat is getest op dieren. Het lijkt er helaas op dat ze dit willen uitstellen.  

Het gaat hier trouwens alleen om budgetmerken. Het is uiteraard lastig om te bepalen wat nou precies wel of niet als budgetmerk mag worden bestempeld, maar ik doe mijn best de goede merken te kiezen.

 

Erkende proefdiervrije merken:

Albert Heijn Huismerk AM Care / Am Facette (Innovate B.V. – o.a. te vinden bij Action) DA Huismerk De Tuinen Huismerk Etos Huismerk Euroshopper Everclean Tandpasta (Huismerk HEMA) Eyes Lips Face – E.L.F. Cosmetics Hegron (wordt vooral verkocht bij Action) HEMA Huismerk Kruidvat Huismerk Moistie’s (Innovate B.V. – o.a. te vinden bij Action) Montagne Jeunesse Superdrug Huismerk (verkrijgbaar bij Trekpleister) Teddycare (Innovate B.V. – o.a. te vinden bij Action) Trekpleister Huismerk  

De volgende merken zijn naar eigen zeggen proefdiervrij, maar zijn (nog) niet te vinden op de officiële lijsten:

Catrice Essence H&M Cosmetics Max (make-up Action)  

Verkrijgbaar in Duitsland:

Alverde Naturkosmetik (Huismerk DM) Baby Love (Huismerk DM) Balea (Huismerk DM) P2 (Huismerk DM)  

Over de volgende bedrijven is niets bekend, daarom zal ik proberen contact met ze op te nemen voor een verklaring:

BYPHASSE Cien (Lidl) Dentalux (Lidl) C1000 Huismerk Deen huismerk Gibellini (Lidl)

Mildeen (Aldi)

Meer lezen op Budgetstijl

Geen gerelateerde artikelen