olympus-digital-camera

Elke maand op een vaste dag een lekker bedrag naar je spaarrekening doorsluizen: Dat klinkt ontzettend makkelijk, maar blijkt helaas vaak het tegenovergestelde te zijn. Soms hebben we een wisselend inkomen of gewoon even niet zoveel discipline. Wat dan? Gelukkig zijn er ook manieren die wel werken en veel beter passen bij jouw inkomsten- en uitgavenpatroon, ook als je van nature niet zo braaf bent. Test deze manieren eens uit. Combineren mag natuurlijk ook.

De gespreide methode

Als je het lastig vindt om elke maand op een vast moment een groot bedrag kwijt te zijn, dan kun je het bedrag dat je per maand wilt sparen, opdelen en op verschillende momenten naar je spaarrekening overboeken.

Als je bijvoorbeeld 100,- euro per maand zou moeten kunnen sparen, zorg dan dat je elke week 25,- euro naar je spaarrekening overmaakt.  Dit maakt het bedrag veel beter behapbaar. Je zult het bedrag minder snel missen. Je kunt dit makkelijk via internetbankieren instellen. Je hebt er geen omkijken meer naar! Je stelt in dit geval vier doorlopende betaalopdrachten in van elk 25,- euro. De eerste bijvoorbeeld op de eerste van de maand, de tweede op de achtste, de derde op de vijftiende en de vierde op de tweeëntwintigste. Beslis zelf hoe vaak in de maand en welk voor welk bedrag jij een afschrijving wilt laten plaatsvinden. Misschien vind je twee keer per maand meer dan genoeg, of vind je het prettig als er tien maal per maand een klein bedrag van je rekening word afgeschreven, zodat je er bijna niets meer van merkt.

De variabele methode

Als je een variabel inkomen hebt, bijvoorbeeld als je freelancewerk doet of als je elke maand een verschillend aantal uren werkt, kan het lastig zijn om elke maand een vast bedrag vast te stellen om opzij te leggen Misschien kan je de ene maand makkelijk 300,- euro sparen en kan je de andere maand moeilijk 50,- euro missen. In dit geval is het lastig een vast bedrag per maand vast te stellen.

Je kunt in dit geval toch je eigen spaarregels bepalen, ongeacht hoeveel je in een maand verdient.  Wat je in dit geval bijvoorbeeld kunt doen is elke maand een vast percentage van je verdiensten te berekenen en dit te sparen.  Stel dat je hebt vastgesteld om elke maand 20% van je inkomsten te sparen en je verdient in een maand 900,- euro dan draag je die maand  180 euro af aan je spaarrekening. Verdien je de volgende maand 1300,- euro, dan spaar je die maand 260,- euro.

Een andere manier is om vast te stellen hoeveel geld je in een maand echt nodig hebt of wilt besteden. Zorg in dit geval ook voor een kleine buffer.  Vervolgens ga je maandelijks kijken naar hoeveel je hebt verdiend en leg je alles opzij dat boven je vastgestelde bedrag ligt. Een voorbeeld: Je hebt bepaald dat je maandelijks 950,- euro nodig hebt om fijn te kunnen leven. Als je dan in een maand 1100,- euro verdiend hebt, sluis je 150,- euro door naar je spaarrekening.

De meedogenloze methode

Als je echt harde discipline nodig hebt op het gebied van minder geld uitgeven, is de volgende methode misschien iets voor jou. Stort maandelijks al je geld op je spaarrekening, met uitsluiting van de vaste lasten die automatisch van je rekening worden afgeschreven en pin vooraf je huishoudgeld en stop die in een aparte portemonnee. Je zal dan eerst geld van je spaarrekening af moeten halen, voordat je iets kunt kopen dat buiten je nodige uitgaven valt. Op deze manier word je je ook nog eens meer bewust van het geld uitgeven zelf. Er is eerst een extra handeling nodig om geld uit te kunnen geven, waardoor geld uitgeven niet meer zo makkelijk is als voorheen. Bovendien zie je ook beter hoe groot het bedrag op je spaarrekening zou kunnen zijn als je er niets of weinig afhaalt.

Mocht je voor deze methode kiezen, dan is het belangrijk je aan de regels te houden. Heb je bijvoorbeeld geld nodig voor een jas die 99,95 kost, haal dan ook exact dit bedrag van je spaarrekening en gooi er niet nog 100,- euro bij ‘voor als je nog iets anders leuks ziet’. Het is ook belangrijk dat je zeker weet dat je van je spaarrekening (kosteloos) geld af kan halen naar je lopende rekening en je dit zo vaak kan doen als je wilt.

Geen gerelateerde artikelen