DIY: Snotgoedkope Neusdruppels | Budgetstijl

Een neusverkoudheid gaat meestal vanzelf binnen een week weer over. Vervelend blijft het wel. Het valt namelijk niet eerder te genezen. Die verstopte neus met opgezette slijmvliezen is dan toch wel het meest hinderlijk. Het ademen gaat moeizaam en je krijgt er een lamlendig gevoel van. Een beetje verlichting is dan wel gewenst. En kijk, daar hebben ze dan wel weer middeltjes voor!    

neusdruppels06-1505396

  Drogisterijen verkopen naast het dure Otrivin (dat overigens prima werkt, maar wel een verslavende werking kan hebben) ook neusdruppels met een zoutoplossing voor een paar euro. Dit verlicht de zwelling van je slijmvliezen en maakt je neus (tijdelijk) vrij. Deze oplossing valt prima zelf te maken en kost eigenlijk bijna niets. Iedereen heeft de bestanddelen wel in huis. Je kan in het vervolg dus lekker thuisblijven bij een verkoudheid; dat tripje naar de drogisterij is niet meer nodig!    

neusdruppels02-8974237

  De enige benodigde ingrediënten zijn zout en water. Verder heb je een glas nodig (met een inhoud van ongeveer 200 ml) en een theelepel. Als je er nog een hebt liggen, is een lege neussprayflacon erg handig om je nieuwe neusdruppels in te doen. Het gieten van het water van het glas naar het kleine gaatje van de flacon gaat waarschijnlijk niet helemaal vlekkeloos, dus een trechtertje kan in dat geval ook goed van pas komen.    

neusdruppels03-6409731

  Vul je glas met lauwwarm water. Schep vervolgens een theelepeltje met zout in het glas en roer tot het zout zo goed als opgelost is. Het hele mengsel ga je waarschijnlijk niet gebruiken, maar dit zijn wel de verhoudingen die aangehouden moeten worden. Als je minder wilt maken, halveer je bijvoorbeeld de hoeveelheid van de ingrediënten.    

neusdruppels04-7115574

  Als je geen leeg sprayflaconnetje hebt, kan je om de paar uur steeds een kleine hoeveelheid van de oplossing in je neus druppelen. Je moet zelf een beetje uitvogelen wat voor jou het beste werkt. Je kan bijvoorbeeld met de theelepel een kleine hoeveelheid van het mengsel opscheppen, om vervolgens je hoofd achterover te houden. Hou het ene neusgat dicht, terwijl je in het andere neusgat een beetje van de oplossing druppelt. Je hebt echt maar een paar druppels nodig. Inhaleer dit kort door krachtig in te ademen door het neusgat. Herhaal deze stappen voor het andere neusgat.    

neusdruppels05-1200419

  Als je wel een flaconnetje hebt, spoel je deze eerst goed om. Hierna kan je het mengsel voorzichtig in het flesje gieten en gebruiken zoals je gewend bent. Je hebt een tot twee sprays per neusgat nodig.    

neusdruppels01-2973091

 

Zo makkelijk (en goedkoop!) kan het zijn! Bewaar het mengsel niet langer dan een paar dagen. Maak het opnieuw als je het langer wilt gebruiken. Gebruik de neusdruppels echter niet langer dan een week. Als je klachten in die tijd niet verminderd zijn is een bezoekje aan de huisarts verstandig.

Meer lezen op Budgetstijl

Geen gerelateerde artikelen