Ken je dat? Eindelijk een jeans vinden die goed past, maar helaas niet verkrijgbaar in de kleur die je zo graag wilt. Of misschien heb je al zo’n broek in je kast hangen die prima zit, maar door de verkeerde kleur toch niet zo vaak gedragen wordt. Is daar wat aan te doen? Ja, daar is wat aan te doen! Je moet het alleen durven, want er is altijd een kans dat die goedzittende broek flink wordt verpest. Desondanks kon ik het niet laten en ben aan het kleuren geslagen!    

dylon01-8855720

  Deze broek werd mijn slachtoffer. Het is een strakzittende jegging van Vero Moda. De doorsnee jeanskleur vond ik te saai en ik vind deze kleur mij ook nooit goed staan. Ook vind ik in het lente- en zomerseizoen een lichtere kleur beter passen, dus ik wilde er graag een vrolijke lichtblauwe kleur van maken.    

dylon02-6691349

  Voordat ik de broek in een kleur kon verven, moest de stof zo licht mogelijk zijn. Er zat dus maar een ding op: bleken die handel. Dit is wel het meest risicovolle stukje van het hele experiment. Het resultaat kan vlekkerig worden en dat is uiteraard absoluut niet de bedoeling. Dylon verkoopt ook ontkleurder. Dit kost echter meer geld dan een fles dikke bleek en er zijn veel kleuren (zoals een indigo-gekleurde jeans) die niet door deze ontkleurder verdwijnen.    

dylon03-6452880

  Ik heb in een emmer een flinke hoeveelheid bleek gegoten en dit goed vermengd met warm water. Je hebt ongeveer 1 deel bleek nodig tegenover 5 of 6 delen water. Gebruik een zo groot mogelijke emmer! Trek altijd handschoenen aan en zorg ervoor dat de ruimte goed wordt doorgelucht. Als het bleek goed is vermengd met het water, kan je je jeans rustig in de emmer leggen. Roer met je hand de broek een paar minuten goed door de emmer heen. Om een zo egaal mogelijk resultaat te krijgen, is het het allerbelangrijkste dat de broek altijd helemaal onder het bleekwater zit en er dus geen delen naar boven komen drijven. Dit kan je bereiken door bijvoorbeeld zware borden bovenop de broek in het water te leggen. Hang zo weinig mogelijk met je hoofd boven de emmer. Je kan flink last krijgen van je luchtwegen door chloordampen in te ademen. Het duurt een paar uurtjes voordat de jeans een hele lichte kleur heeft bereikt. Spoel de jeans met koud water en stop deze vervolgens in de wasmachine en draai een normaal wasprogramma, gewoon met wasmiddel. Het is belangrijk dat de jeans vochtig is als je deze uit de wasmachine haalt, dus je hoeft hem niet te drogen.    

dylon04-7849285

  Tijd om aan het echte kleurwerk te beginnen! Met deze stap kan niet heel veel fout gaan. Waarschijnlijk werkt het het beste als je het kleuren in je wasbak doet. Ik heb gekozen voor een zakje handwaskleuring van Dylon. Dit kost rond de €4,50 en is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen. Je kan kiezen uit vele kleuren. Ik ging voor de oceaanblauwe variant. Het enige wat je verder nodig hebt is water (ongeveer 40 graden warm) en rond de 250 gram zout. Dylon verkoopt zout, maar je kunt hiervoor gewoon keukenzout gebruiken. je vult gewoon je wasbak met water, gooit hier het zout bij en wacht tot dit goed is opgelost in het water. Intussen laat je de verfpoeder oplossen in een halve liter warm water. Dit giet je in je wasbak, laat het even mengen en je broek kan erin. Even een kwartiertje de broek door het water bewegen, en dan zo nu en dan gedurende drie kwartier. Ook bij dit proces raad ik je aan om ervoor te zorgen dat delen van het kledingstuk niet boven komen drijven. Zorg er daarom wederom voor dat je iets zwaars op je kledingstuk in de wasbak legt. Na dit uurtje kleuren kan je broek alweer in de wasmachine. Hierna laat je je jeans aan de lucht drogen en is je kleur hopelijk naar wens!    

dylon05-4899411

 

Hopsakee! Voor minder dan vijf euro een ‘nieuwe’ broek! De kleur is bij mij mooi egaal en de kleur is nog helderder geworden dan ik had verwacht. Mocht het kleuren bij jou toch eens mislukken, dan kan je altijd nog overwegen om je broek in zwart over te verven.

Meer lezen op Budgetstijl

8x Je Was Doen Met Azijn