Het huishouden is niet meer weg te denken zonder onze trouwe wasmachine. Pas als je wasmachine stuk is, merk je hoe geweldig dat ding eigenlijk is. Op de hand wassen is een vervelende klus en neemt veel tijd in beslag. Bovendien wordt je was lang niet zo goed schoon. Omdat we toch liever gebruik maken van de wasmachine is het belangrijk eens te beseffen dat je een geweldig en waardevol apparaat in huis hebt. Iedereen wil toch heerlijk schone was waar we niet een hele middag voor staat te sloven? Schone was heeft echter een schone wasmachine nodig. De wasmachine maakt je kleding en ander wasgoed schoon, maar het apparaat zelf zal zo nu en dan ook schoongemaakt moeten worden. In de machine kunnen namelijk zeepresten, stof, haren en andere vuiligheden blijven zitten. Dit kan samen een vetlaag vormen aan de buitenkant van de trommel. Viezigheid in je wasmachine bemoeilijkt het wasproces en kan in sommige gevallen ook zorgen voor slecht werkende onderdelen. Een goed onderhouden wasmachine heeft meer kans het een flink aantal jaren vol te houden. Dit bespaart je het aanschaffen van een nieuwe machine of een dure reparatie. Volg de onderstaande tips voor een goede behandeling van je trouwe apparaat.    

wasmachine01-5076213

 

Lucht!

Laat het deurtje van de trommel open als de wasmachine niet aan staat. Er blijft namelijk altijd een beetje vocht in de wasmachine zitten en op deze manier laat je het luchten en verdampen zodat je geen vieze geuren of schimmels in je trommel krijgt.    

wasmachine02-9829303

 

Laat het wasgoed niet te lang liggen

Haal je was direct uit de machine nadat het wasprogramma is afgerond. Dit sluit aan bij het open laten van het deurtje als je de machine niet gebruikt. Vochtig wasgoed kan snel gaan stinken als het in een kleine afgesloten ruimte blijft zitten. Je wasgoed kan ook gaan schimmelen nadat het een te lange tijd in de wasmachine blijft hangen. Maak gebruik van de timer als je een paar uur niet thuis bent om de was op te hangen of in de droger te doen. Je kan dan precies instellen dat de machine klaar is met wassen als jij weer thuis bent. Als je echt even geen tijd hebt om de was op te hangen en het wasprogramma is wel afgerond, dan kun je in ieder geval het deurtje alvast openzetten om het wasgoed te luchten.  

Onderhoud

Zelf kun je een aantal stappen ondernemen om je wasmachine periodiek een onderhoudsbeurt te geven. Laat bijvoorbeeld keer in de maand de trommel leeg draaien op 90 graden. Voor ontkalking kan je een kop azijn in het wasmiddelvak toevoegen. Om viezigheid te verwijderen kun je soda gebruiken. Schep hiervoor wat soda in een kop en giet hier heet water bij. Laat de soda goed oplossen door eventjes in het kopje te roeren. Deze oplossing kan je direct de trommel in gieten. Hierna kan je het volledige wasprogramma laten beginnen.    

azijn-1351655

  Naast de trommel valt er (helaas) nog meer te reinigen. Eens in de twee maanden kan je het volgende doen: Haal je wasmiddelvak eens uit je machine en hou hem onder de kraan. Schrob intussen de zeepresten weg. Soms is ook het deel van de machine waar het wasmiddelvak in geschoven moet worden niet zo fris meer. Dit is echter moeilijk echt schoon te krijgen omdat je lang niet overal bij kan. Je kan proberen dit stuk met een afwasborstel onder handen te nemen. De rubberen rand die om de opening van de machine heen zit, heeft ook naden en kieren. Hier blijft vaak vocht, stof en zeep hangen. Reinig dit met een doek die wat kan hebben. Helemaal onder op de voorkant van de machine, vind je het klepje van de filter. Deze zit meestal aan de rechterkant. In deze filter kunnen wel eens materialen blijven zitten die het de machine bemoeilijken het afvalwater naar de afvoer te spoelen. Hierdoor kunnen vieze luchtjes ontstaan. Als je het klepje van de filter opendoet, vind je meestal een dopje dat je open kan draaien. Vaak stroomt er dan eerst een boel water uit. Als het past, kun je bij het opendraaien van het dopje een bord of een aantal handdoeken onder het klepje leggen. Als het water is weggespoeld, kun je controleren of er vuiligheid of andere dingetjes in de filter zijn blijven hangen.  

Matig

Gebruik niet te veel wasmiddel. Vooral poeder kan in het bakje resten achterlaten. Dit scheelt later weer wat schoonmaakwerk! Experimenteer eens hoeveel wasmiddel je nu echt nodig hebt. Waarschijnlijk is dit minder dan wat je normaal gebruik. Dat bespaart!  

Toch geen goed wasresultaat?

Misschien heb je ondanks dat je je machine goed onderhoudt en regelmatig nakijkt, toch het idee dat er iets mis is. Er zijn natuurlijk delen van de machine waar alleen een reparateur raad mee weet. Als je machine toch niet zo goed wast, een stinkende lucht heeft die niet meer weggaat of een raar geluid maakt, kan je er het beste maar vroeg bij zijn. Misschien is er wat aan de hand met de afvoer of de achterkant van de machine. In dat geval is het verstandig zo snel mogelijk een reparateur in te schakelen. Hoe vroeger je er bij bent, hoe meer kans er is dat je machine of een onderdeel ervan gerepareerd kan worden. Hoe langer je er mee wacht, hoe meer schade er kan ontstaan en hoe hoger de rekening voor jou is.

Meer lezen op Budgetstijl

8x Je Was Doen Met Azijn

Handig! Magiclips van de Action