Gratis Producten: De Moeite Waard? | Budgetstijl

Er bestaat een groot aantal websites waar je kan lezen waar en hoe verschillende gratis producten te krijgen zijn. Zo kun je denken aan parfumtestertjes, samples, fullsize beautyproducten, levensmiddelen, tijdschriften of promotionele gadgets en hebbedingetjes. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor je portemonnee, vooral als je voor niks een product kan scoren dat je normaal altijd koopt, zoals toiletpapier of douchegel. Meestal is zo’n gratis product aan een bepaalde tijdelijke actie verbonden. Sommige producten zijn makkelijk aan te vragen, voor andere moet je wat meer moeite doen. Welke acties zijn de moeite waard en welke kan je beter aan je voorbij laten gaan?    

gratisallesvoorniks-7947499

 

Websites

Via google kom je automatisch op dergelijke sites als je de term ‘gratis’ intikt. De volgende websites vind ik zelf het prettigst in gebruik:

Helaas werken klikbare links niet in mijn artikelen momenteel. Dit is een foutje, dus er wordt aan gewerkt. De adressen moet je even kopiëren en plakken in je adresbalk dus.

http://www.allesvoorniks.nl

http://www.mooigratis.nl/

http://www.proefmonsters.nl/

 
Samples aanvragen Een proefsetje, een parfumtestertje of een andere productsample is vaak heel makkelijk aan te vragen. Meestal is het enige dat je hoeft te doen het invullen van je adresgegevens en je krijgt het proefje binnen enkele weken thuisgestuurd. Je moet wel bedenken of je het dat allemaal waard vindt. Bij een parfum of crème krijg je meestal een proefsachet, niet een miniverpakking waar je een paar keer mee kan. Soms vind je ook coupons waarmee je in een bepaalde winkel een sample op kan halen. Deze samples zijn meestal leuke miniverpakkingen, dus dat is alweer een stukje leuker.  

Geld-terugacties

Pas sinds kort doe ik ook aan deze acties mee. Het leek me eerst nooit de moeite waard, maar als je er over nadenkt is dat het echt wel. Je koopt een bepaald product in de winkel, je stuurt een eventuele actiecoupon, de aankoopbon (of in sommige gevallen de streepjescode) op samen met je gegevens en bankrekeningnummer, en je krijg het aankoopbedrag meestal binnen een maand teruggestort. Pas op dat als je van meerdere producten weet dat je er geld op terug kan krijgen, dat je ze niet tegelijk koopt en dus op dezelfde bon staan. Als je voor beide producten een originele bon moet kunnen opsturen, werkt dat natuurlijk niet. Ook is het zo dat bij sommige producten je een bepaalde actieverpakking moet kopen. Let daar goed op, want voor je het weet koop je voor niks zo’n duur A-merk. Ook moet je altijd goed letten op actiedata. Bij sommige acties moet je het product binnen een bepaalde termijn hebben gekocht en uiteraard ook de bon en dergelijke voor een bepaalde datum opsturen. Ik zit momenteel te wachten om geld terug te krijgen van drie producten met een totale waarde van 13,- euro. Page Groen & Zacht Toiletpapier van 3,- euro, Dove douchegel voor 5,-! euro en ook Ariel wastabs voor 5,-! euro (waar je maar 11 wasjes mee kan draaien). Maar goed, als het uiteindelijk gratis is, en het zijn allemaal producten die ik goed kan gebruiken, doe ik de moeite wel. En toegegeven; mijn was ruikt heerlijk met die wastabdingen.    

gratisgeldterug-2685795

 

Liken op Facebook

Er zijn veel merken die dit doen. Ze verloten elke dag (voor een bepaalde periode) een bepaald product onder bijvoorbeeld 1000 likers. Je maakt, als je hun pagina liket, dus een bescheiden kans op een gratis product. Dat is leuk, maar ik doe het zelf zo min mogelijk. Het is natuurlijk de bedoeling van die merken dat er reclame wordt gemaakt voor hun product en door op de Like-button te drukken, val je je al je vrienden er weer mee lastig. Dit ligt natuurlijk persoonlijk; misschien heb jij er totaal geen problemen mee. Ik kies er meestal voor om het niet te doen.  

Gratis bij…

De zogenoemde lokkertjes. Je krijgt iets gratis, als… je een bepaald abonnement afsluit, een rekening opent of een product aanschaft. Grote kans dat het je meer geld gaat kosten dan het je oplevert. Ga alleen op iets in als je al van plan was een bepaald abonnement af te sluiten of een product te kopen. Anders: gewoon niet doen.  

Winacties

Voor winacties moet je soms een vragenlijst invullen of een andere bijzondere actie verrichten, zoals het insturen van een filmpje. Ik doe er eigenlijk nooit aan mee. Soms is het te veel moeite en is de winkans erg krijg. Bovendien moet je opletten bij bepaalde enquetes die je van alles beloven en waarbij je de mooiste prijzen kan winnen. Het kan zijn dat je daarna platgebeld wordt voor allemaal verschillende aanbiedingen. Lees daarom altijd goed wat er gebeurt met jouw gegevens, voor je deze invult.  

Onbekende producten

Je krijgt een gratis mascara van merk X als je de verzendkosten van 3,- euro betaalt. Deze acties zag je een paar jaar geleden overal en nu zijn ze bijna niet meer te bekennen. En dat is maar goed ook, want dit soort acties leveren uiteindelijk niks op. Je krijgt rotzooi en daar betaal je ook nog voor. Deze actie werd ook vaak gedaan met ondergoed. Mooi laten liggen!  

Yunomi

Het kan nu nog: sparen voor een kwartaalpakket. Op www.yunomi.nl kon je voorheen elk kwartaal sparen voor een zogenaamd kwartaalpakket. Dat is een pakket met een aantal handige producten van A-merken. Yunomi is namelijk een netwerkwebsite gecreëerd door Unilever. Helaas houden ze hiermee op en kun je dit kwartaal voor het laatst sparen voor zo’n pakket.    

gratisyunomi-4815642

  Het netwerk is gericht op vrouwen en het is de bedoeling dat je als actief lid kleine artikeltjes schrijft, reacties achterlaat of andere dingetjes op de website doet. Voor deze acties krijg je punten, nomi’s genoemd. Als je voor 1 juli 500 nomi’s gespaard hebt, kan je zo’n kwartaalpakket aanvragen.   Omdat er nog maar weinig tijd is, is het handig om te weten hoe je nou precies die punten spaart. Voor het achterlaten van een reactie krijg je bijvoorbeeld 10 punten. Het zou lekker makkelijk zijn om gewoon 50 reacties achter te laten (zo gepiept) en dan 500 punten te cashen. Helaas werkt het niet zo. Je kunt zoveel reageren als je wil, maar per week krijg jij maar voor je eerste drie reacties punten uitgekeerd. Het loont dus om elke week even een paar handelingen te verrichten. Het heeft geen zin om elke dag iets te doen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met hoeveel punten je kan verdienen door bepaalde handelingen te verrichten en hoe vaak je dit per week kan doen. Deze week wordt trouwens erg precies genomen. Als je op dinsdag een artikel plaatst om 12:00 uur, dan kan je pas de volgende dinsdag na 12:00 weer een artikel plaatsen voor punten. Eenmalig voor het aanmelden krijg je 35 punten om mee te beginnen.   – 3 x een reactie op een artikel plaatsen (3 x 10 = 30) – 1 x de website bezoeken (1 x 5 = 5) – 1 x een artikel plaatsen (1 x 25 = 25) – 2 x een recept plaatsen (2 x 10= 20) – 1 x aan een actie meedoen, zoals een winactie van Bertolli met een spelletje (1×30=30) – 1 x meedoen aan een random spelletje (1 x 5 = 5) – 1 x beantwoorden van een vraag over jezelf (1 x 15 = 15 al weet ik niet zeker of deze vraag elke week komt) – 1 x meedoen aan de chat, minimaal 10 zinnen typen en hier heb je yunomi-vrienden voor nodig (1 x 10)   Als je dit allemaal doet, kan je je punten bij elkaar hebben in ongeveer vier of vijf weken! Net op tijd dus! Als je actief lid bent, dan maak je ook nog eens elke maand kans op een gratis product. Elke maand worden er namelijk 1000 producten weggegeven. Deze actie gaat gewoon door na de beëindiging van de kwartaalpakketten. Ik denk dat ik stop met Yunomi als ik zo’n kwartaalpakket bijeen heb gespaard. De website is namelijk overduidelijk een en al campagne voor Unilever en daar hou ik niet zo van. Bovendien reageren en schrijven de meeste mensen er iets op, omdat het punten oplevert. Tja, vind je het gek? Je kan trouwens voor 250 punten ook een korting scoren bij ebookers.nl. Misschien nog handig voor de vakantie!  

Tot slot

Lees altijd goed de voorwaarden door. Er zitten altijd restricties aan het gratis krijgen van producten en een addertje onder het gras komt ook wel eens voor. Als het tot mooi lijkt om waar te zijn, is dat het meestal ook.

Meer lezen op Budgetstijl

DIY: Zomaar Een Gratis Vaasje