Het is lastig om op boodschappen te besparen. De prijzen stijgen de laatste tijd de pan uit, maar je moet nu eenmaal eten. De supermarkt helpt je helaas ook niet altijd mee. Ze weten je altijd weer te verleiden meer en duurdere producten mee naar huis te nemen. Hoe overleef je nou wel zo’n shoppingtrip?

Probeer een keer in de week boodschappen te doen Voor versproducten kun je misschien nog een tweede keer gaan. Hoe minder je in de week naar de supermarkt gaat, hoe minder verleidingen je hoeft te weerstaan. Door beperkt te gaan winkelen, zul je bovendien meer nadenken over wat je allemaal mee moet nemen en minder impulsaankopen doen.

Bepaal wat je deze week wilt gaan eten Kijk in je kasten wat je nog hebt liggen en wat binnenkort gebruikt moet worden in verband met de houdbaarheid. Op basis daarvan bepaal jij wat je elke dag van de komende week gaat eten. Probeer zoveel mogelijk voordelige maar gezonde maaltijden te kiezen. Struin het internet eens af naar een verantwoord budgetrecept. Als je alleen of met twee personen eet, kun je trouwens vaak voor meerdere dagen koken en dus vaker hetzelfde eten in de week. Bewaar de resten afgedekt in de koelkast en consumeer ze binnen drie dagen. Als je elke dag liever iets anders eet, kan je de kliekjes invriezen in zakjes of bakjes voor de volgende week. Voor meerdere dagen scheelt niet alleen veel geld, maar ook veel kooktijd, water en gas.

Maak een lijstje en stop hier genoeg tijd en aandacht in Maak het lijstje in je keuken. Kijk in je kasten, de vriezer en de koelkast. Wat heb je nog en wat heb je nog nodig? Is alles wat je hebt nog houdbaar? Bepaal vervolgens, op basis van wat je de hele week gaat eten, wat je moet kopen. Bedenk hoeveel je per week aan boodschappen wilt besteden. Je kan een ambitieus doel stellen en proberen voor dit bedrag alle spullen te halen.

Hou je aan je lijstje Koop wat er op je lijstje staat en niets meer dan dat, tenzij je iets tegenkomt dat op je lijstje had moeten staan maar er niet staat. Voorkom ook dat je iets vergeet dat wel op je lijstje staat, dus controleer dit voor je gaat afrekenen. Dat scheelt weer een extra supermarktbezoek in de week.

Houd rekening met je principes De goedkoopste optie is niet altijd de beste. Wat voor jou het beste is, ligt geheel persoonlijk. Onderzoek de producten die je wilt kopen. Lees de ingrediënten en zoek uit waar het vandaan komt. Als je bijvoorbeeld geeft om dierenwelzijn, kost het vlees dat past bij jouw principes meer. Misschien ga jij voor koffie met een fairtradekeurmerk, omdat jij eerlijke handel belangrijk vindt, of wil je voor je gezondheid bepaalde ingrediënten vermijden, en zijn de alternatiever duurder. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en wat je kunt en wil besteden.

Bekijk aanbiedingen voor je de deur uit gaat Kijk op internet naar de aanbiedingen van deze week van de supermarkten die voor jou bereikbaar zijn. Pas eventueel je lijstje aan. Misschien kan je een bepaald soort merk of groente vervangen voor iets dat deze week goedkoper is. Blijf opletten: Mocht een A-merk van een bepaald product in de aanbieding zijn, dan kan het huismerk of het budgetmerk alsnog goedkoper zijn.

Zorg dat je geen trek hebt Ga winkelen na een maaltijd of eet iets voor je vertrekt. Met een volle maag zul je niet snel grijpen naar allemaal lekkernijen waar je op dat moment zin in hebt.

Aldi en Lidl Aldi en Lidl hebben niet alles. Wel veel. Kijk eens goed naar je lijstje Zou je misschien (bijna) alles bij de Lidl of Aldi kunnen halen?

De markt Overweeg je groente en fruit (en misschien ook je brood en kaas) bij de markt te halen. Kijk eens wat je er allemaal kunt halen en hoeveel het scheelt.

Bekijk het volledige schap Op ooghoogte worden de A-merken (en tegenwoordig ook veel huismerken) gezet. Kijk voor de overige prijsklassen eens wat hoger of lager.

Kijk naar de kiloprijs Als je twee producten wilt vergelijken, is er een grote kans dat de twee producten niet dezelfde maat hebben wat betreft gewicht. De prijs kan dan misleidend zijn. De supermarkt is verplicht de kiloprijs op elk prijskaartje te vermelden. Door hier naar te kijken kan je de producten eerlijk vergelijken.

Loop bewust de route
De route die je loopt in de supermarkt is voor jou ontworpen, met de bedoeling dat je zoveel mogelijk koopt. Eerst kom je meestal langs het fruit en de groente en vervolgens op de gangpaden voor de warme maaltijden. Als je net allemaal gezonde dingen gekocht hebt op deze afdelingen, voel je je minder schuldig om in te gaan op de ongezonde verleidingen die hierop volgen. Dit zorgt ervoor dat je meer lekkernijen meeneemt dan je van tevoren bedoeld had.

Meer lezen op Budgetstijl

Geen gerelateerde artikelen