Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zonder meer ook voor make-up. Een foundation kan er stukken beter uitzien en het langer uithouden als deze is aangebracht op een matte en egale ondergrond. Voordat je foundation aanbrengt, kan je hiervoor over je dagcrème een primer (of make-up base) gebruiken.

Een aantal jaren geleden kwam ik primers eigenlijk alleen nog tegen bij luxe merken en bekende drogisterijmerken als L’Oreal en Maybelline. De laatste tijd komen echter ook de budgetmerken en enkele huismerken met deze producten tevoorschijn. Zo doet Essence sinds kort ook mee. Mijn oog viel enkele weken geleden op de My Base-producten. Deze zijn ongeveer sinds maart van dit jaar verkrijgbaar. Ze verkopen twee soorten primers: de Illuminating Make-up Base, die moet zorgen voor een stralende teint, en de Skin Perfection Make-up Base, die een egale en matte huid belooft. Ze kosten beide €3,79 euro per stuk voor een tube van 20 ml. Ik vond dit een voordelige keuze. Hiervoor heb ik een aantal huismerken geprobeerd die tussen de 4 en 5 euro vragen voor een dergelijk product. Ook heb ik wel eens een primer van Sephora gehad die ongeveer 12 euro kostte.    

essencemybase01-5565234

  Goed, Ik ben gegaan voor de Skin Perfection Make-up Base. Een matte huid kan ik namelijk beter gebruiken dan een met een glansje. Mijn T-zone wordt snel vet, maar ik heb ook droge plekjes op de rest van mijn gezicht. Essence zegt verder op de achterkant van de tube dat het spul er ook voor zorgt dat je foundation langer blijft zitten, je huid gehydrateerd wordt, de kleur van de huid wordt gecorrigeerd en verbeterd en dat je gezicht ook nog eens een frisse uitstraling krijgt. Essence suggereert daarbij dat deze Make-up Base prima dienst zou kunnen doen als een getinte dagcrème en ik er dus niet perse hoef te gebruiken in combinatie met een foundation. Wat een beloftes!    

essencemybase02-7568907

  De verpakking is gewoonweg prachtig. Ik hou ervan: mooie letters, aantrekkelijke kleur, geen poespas en een subtiel glimmertje. Het lijkt bovendien een gewone tube, maar als je de dop eraf trekt, komt een handig pompsysteem tevoorschijn. Dit werkt hygiënisch en waarschijnlijk krijg je daarmee ook het laatste beetje product er prima uit. Door dit alles krijgt het product een zeer luxe uitstraling. Je zou een dergelijke verpakking zo tegen kunnen komen bij een merk dat tien keer zo duur is. Ik kan niet anders dan hoge verwachtingen hebben.    

essencemybase03-4161224

  Ik vind de ingrediëntenlijst wel ontzettend lang. Ik krijg hierdoor wel het gevoel dat ik een zwaar chemisch goedje op mijn gezicht smeer. Misschien valt het me nu ook meer op, omdat op de meeste make-upproducten geen ingrediëntenlijst vermeld staat, dus misschien is een dergelijk aantal ingrediënten bij de rest ook wel het geval. De primer (dit is bij de meeste merken zo) moet het wel hebben van de gladmakende siliconen. In deze variant vind je onder andere verschillende combinaties met het silicoon dimethicone.    

essencemybase05-4343349

  Tijd om het uit te proberen! Voor ik iets op mijn gezicht smeer, doe ik eerst altijd wat op de rug van mijn hand. Daarna kan ik in de goede hoeveelheden het op de verschillende gebieden van mijn gezicht aanbrengen. Zo smeer ik er niet per ongeluk teveel op. Het product komt er netjes uit als ik op het pompje druk. De substantie is licht en glad. Ik schrik wel van de kleur. Deze is knalkoraal! Hoe zal dat eruit zien op mijn gezicht?    

essencemybase04-2491747

  Ik heb zo goed mogelijk mijn gezicht proberen te fotograferen voor en na het gebruik van het product. Op de linkerfoto draag ik niets, op de rechterfoto alleen de Make-up Base. Er kan misschien een klein verschil zijn in het licht dat op mijn gezicht valt, maar als ik goed kijk, ben ik echt niet tevreden over hoe mijn huid er na gebruik uitziet. Op de foto is dit ook enigszins te zien, maar in de spiegel zie ik het duidelijker: een rode/oranje gloed op mijn gezicht. Oneffenheden op mijn wang zijn niet verminderd en ik merk ook niets van een matterende werking. Mijn gezicht glimt nog evenveel als tevoren, misschien zelfs iets meer. Van dichtbij zie ik ook enkele glimmende deeltjes van het product op mijn gezicht. Dit kan niet echt bevorderend werken voor een matterend effect, wel voor een stralende gloed.    

essenceprimer1-2034323

  De kleur past gewoon niet bij mijn huid. Ik heb een roze ondertoon en zal dit product dan ook nooit gebruiken als getinte moisturizer. Lichtelijk vochtinbrengend is ie wel. Voor de dames die meer een gele ondertoon in hun huid hebben is deze primer dan meer geschikt.   Uiteraard heb ik voor deze test het product meerdere keren gebruikt in combinatie met mijn foundation. De foundation zorgde ervoor dat de oranje gloed verdween, maar dat betekent eigenlijk alleen dat mijn foundation goed dekt. Na het aanbrengen kon ik eigenlijk niets meer merken van de Make-up Base. Mijn huid bleef niet langer mat en mijn foundation bleef net zo lang zitten als gewoonlijk.  

Eindoordeel

Nee, over dit product kan ik gewoon niet tevreden zijn. Het enige positieve punt is de handige en hygiënische verpakking. Deze staat mooi in je badkamer. Verder is bijna geen enkele belofte waargemaakt. Mijn huid voelt niet beter aan en ziet er niet mooier uit. De primer is alleen een beetje vochtinbrengend en je gezicht krijgt een subtiel stralend effect. Dit effect zorgt er echter voor dat de matterende werking, als deze aanwezig was, teniet gedaan wordt. Ik gebruik in plaats van dit product dan liever niets. Helaas!

Meer lezen op Budgetstijl

Getest: Doekjes Voor Het Gezicht