12 Dingen Die Je Nooit Nieuw Moet Kopen | Budgetstijl

Het kopen van mooie nieuwe spullen gaat bijna automatisch. Als je iets nodig hebt, ga je naar de winkel en schaf je het aan. Toch gooi je met deze handeling vaak heel veel geld weg. Voor ‘zo goed als nieuw’ betaal je namelijk vaak maar de helft van de nieuwwaarde. In veel gevallen loont het om te kijken of wat je nodig hebt tweedehands te krijgen valt. Niet alleen op internet worden er veel gebruikte spullen aangeboden, ook veel winkels zien het voordeel in van het inkopen van tweedehandsjes. Bespaar honderden euro’s en koop de volgende dingen nooit weer nieuw!

Dvd’s, cd’s en Blu-rays.
Als de schijven netjes zijn behandeld is tweedehands een prima optie. Via internet, maar soms ook gewoon bij cd-winkels, zijn de meest recente cd’s en films te koop, soms zelfs voor minder dan de helft van de nieuwwaarde.

Games
Hierop kan je wederom meer dan de helft besparen. Veel gamespeciaalzaken verkopen tweedehands spellen die door klanten zijn ingebracht. Een diehard gamer heeft de nieuwste spellen soms binnen enkele dagen al uitgespeeld. Als je spellen bij een winkel koopt worden deze bij inkoop altijd gecontroleerd, dus kleine kans dat je thuiskomt met een kapotte schijf of cassette. Via internet kun je terecht op sites als Marktplaats.nl, maar er zijn ook speciale webshops die tweedehandsgames verkopen.

Boeken
De meeste gebruikte boeken mogen dan wat krasjes of andere gebruikssporen vertonen, tenzij ze helemaal uit elkaar vallen, zijn ze altijd goed bruikbaar.  Via internet zijn vrij recente boeken te koop. Je kunt kijken bij de tweedehandsafdeling van bol.com of naar een website als boekwinkeltjes.nl. Boekhandel de Slegte verkoopt naast nieuwe boeken ook een groot aanbod aan tweedehandsboeken.

Koop vooral je studieboeken tweedehands! Vaak kun je het hele pakket boeken van jouw studie in een keer overnemen van een student die ze niet meer nodig heeft. Dit scheelt zoekwerk en het zal vooral geld schelen, aangezien de persoon waarvan je het pakket koopt blij zal zijn alles in een keer kwijt te zijn.

Tijdschriften
Mocht je niet zoveel waarde hechten aan de actualiteit van tijdschriften, maar vind je het wel leuk om gewoon lekker te lezen, hou het tijdschriftenschap bij de boekhandel dan goed in de gaten. Regelmatig worden er pakketten met verschillende tijdschriften verkocht van een aantal maanden geleden. Deze mag je dan meenemen voor minder dan de helft van de oorspronkelijke nieuwprijs.

Een andere optie is om een abonnement te nemen op een leesmap. Bij dergelijke abonnementen kun je kiezen uit een pakket tijdschriften die je maandelijks of wekelijks ontvangt, die een aantal weken of maanden oud zijn. Je mag ze dan een tijdje in je bezit houden, waar je ze na gebruik weer inlevert, zodat de volgende lezer ze kan gebruiken.

Meubels
De halve collectie van Ikea staat bijvoorbeeld op Marktplaats.nl. Extra pluspunt: de boel is al door de verkoper in elkaar gezet.

Muziekinstrumenten
Niet alleen als je net begint met het leren bespelen van een bepaald muziekinstrument is het handig om niet direct voor het duurste en het nieuwste te gaan, ook als je al even bezig bent zijn er prima gebruikte instrumenten te koop.

Veel muziekinstrumenten (zoals gitaren) gaan er juist op vooruit naarmate ze ouder worden, mits ze goed zijn verzorgd.

Auto’s
Zodra jij er je eerste ritje in maakt is het al een occasion. Hiermee schiet de dagwaarde direct omlaag. Wil je toch graag het meest recente model: er worden ook veel tweedehands auto’s te koop gezet van het huidige bouwjaar. Het kopen van een tweedehandsauto scheelt je ook nog eens veel in de verzekering.

Sieraden
Sieraden met diamanten en edelmetaal zijn vrij waardevast. Toch worden ze tweedehands tegen lage prijzen ingekocht en daar profiteer jij als koper van.

Kleding die je eenmaal draagt
Denk aan een cocktailjurkje voor een speciaal feestje, een galajurk of misschien zou je zelfs wel kunnen overwegen om je trouwjurk tweedehands te kopen. Vaak draag je dergelijke aankopen maar een keer en is het waarschijnlijk door de vorige eigenaar ook niet meer dan eens gedragen. Meestal is men zuinig geweest op dergelijke kleding en zal het er nog als nieuw uitzien. Voor de tweedehands trouwjurk geldt hetzelfde als alle andere trouwjurken: schaf hem vroeg aan zodat je hem precies op jouw lichaam kan laten aanpassen door een coupeuse. Die tweedehandsjurk wordt dan helemaal jouw nieuwe jurk!

Designerkleding en accessoires
Denk aan tijdloze basisitems als een ‘little black dress’, de perfecte zwarte pumps of een klassieke tas van Chanel. Vaak is er goed voor de spullen gezorgd en/of is het niet veel gebruikt door de hoge aanschafprijs. Soms worden deze spullen op Marktplaats.nl gezet, maar er zijn ook verschillende (web)shops in Nederland die de designerkleding en –accessoires in- en verkopen.

Babykleertjes en zwangerschapskleding
Baby’s groeien als kool. De buik van een zwangere vrouwen ook. Marktplaats wemelt daarom niet alleen van babykledingpakketten die het kind het hele eerste levensjaar kan dragen, maar ook van collecties zwangerschapskleding in alle maten.

Simpele gereedschappen
Met gebruikte eenvoudige gereedschappen als hamers, schroevendraaiers en tangen kan weinig aan de hand zijn. Je koopt zo een gereedschapskist vol tegen een lage prijs!

Meer lezen op Budgetstijl

Geen gerelateerde artikelen